+31 6 15 66 04 02 info@albochris.nl
Wijnstraat 75 - K33311BT Dordrecht

Terrastegels

Terrastegels plaatsen

De tuin is met de tijd steeds belangrijker geworden. Het moet een punt worden waar je rust kan vinden en waar het tevens mooi moet zijn. Een aangelegde tuin waar je met vrienden en familie kan zitten is natuurlijk een meerwaarde. Het is een verlengstuk van je woning dus zeker belangrijk om dit goed aan te pakken.

Betonnen terrastegels

De overgang van je woning naar de tuin is het terras. Dit mag dus als een geheel gezien worden, zodat het allemaal mooi in mekaar vloeit. Maar kies je dan een terras in dezelfde kleur als je binnen vloer of kies je voor een contrasterende vloer?

Dat hangt af van jouw smaak en de situatie in de woning zelf. Te veel kleuren combineren kan voor een warboel en onprettig gevoel zorgen. Een mengeling van drie tot vier kleuren die overal in je woning terugkomen kan dat oplossen. Een strak geheel met weinig kleuren kan je aanvullen met bekleding of decoratie in andere kleuren.

Welke eigenschappen moet een terrastegel hebben?

Het is lang geweest dat het gewenste uitzicht bepalend was volgens het materiaal dat je koos. Maar tegenwoordig zijn er zoveel opties qua tegels dat je alles kan kiezen.

Er zijn wel enkele eigenschappen waar je op moet letten bij het maken van die keuze: manier van plaatsen, vorstbestendig, onderhoud, krasbestendig, prijs, hardheid, kleurvastheid en gladheid.

Een tegel die al deze eigenschappen heeft bestaat haast niet. Want als je voor een gladde tegel zou kiezen dan is deze wel makkelijk in onderhoud, maar gevaarlijk om op uit te schuiven en krasgevoelig.

Soorten terrastegels

Er zijn drie keuzes die je kan maken om je tegel te kiezen voor de aanmaak van een tuinpad in tegelszonneterrasrandafwerking zwembadtegelvloer in een bijgebouw, afwerking tuintrap, … :

  • betonnen terrastegels
  • keramische terrastegels
  • natuursteen terrastegels

Betonnen terrastegels / Betonnen klinkers

Beton is vorstvrij, anti slip en iets goedkoper in vergelijking met de andere materialen. Het is makkelijk in onderhoud en werkt ook waterdoorlatend door een ondergrond van stabilisé.

Betonnen terrastegels zijn vaak zo een 6 cm dik, waardoor je er ook op kan met een auto. Ideaal dus voor een oprit in je tuin.

Keramische terrastegels voor buiten

Keramische terrastegels

Keramiek is uiterst onderhoudsvriendelijk. Deze tegels hebben een glad en egaal oppervlak waardoor ze makkelijk te kuisen zijn.

Belangrijk bij elk terras is dat het afwatert. Dus best kies je dan voor een tegel met zo weinig mogelijk reliëf zodat het water makkelijk weg kan.

Keramische terrastegels moeten vorstbestendig zijn. Kijk goed naar deze klasse in de handel zodat je de juiste koopt. Er zijn ook heel wat keramische tegels die enkel binnen in huis mogen gebruikt worden.

Terras in keramische tegels / natuursteen imitatietegels

Natuursteen terrastegels & randafwerking zwembad

Natuursteen is een product uit de natuur en heeft dus enige charme tegenover de andere materialen. Het is een poreus materiaal dat water goed doorlaat maar wel vlekgevoelig is. Vlekken slijten er na verloop van tijd wel terug uit. Als je een levering natuursteen voor je terras krijgt dan kan je te maken hebben met kleurverschillen tussen verschillende tegels. Dat is normaal en behoort tot de charme van de tegel.

Soorten terrastegels in natuursteen:

  • Travertin;
  • Betonsteen;
  • Blauwe steen;
  • Graniet;
Terras in natuursteen & randafwerking zwembad

Het juiste formaat van de tegel

Ook het formaat van de tegel zal bepalen hoe het geheel eruit zal zien. Kies je voor een 40×40 cm tegel of eerder 60×60 cm afmeting? Alles hangt af van de ruimte die je hebt en wat je wil bekomen. Een kleinere ruimte kan baat hebben met een grotere tegel om het groter te doen lijken. Denk ook aan snijverlies en meet daar je tegels op af. Als je te veel tegels moet afsnijden is het ook niet interessant natuurlijk.

Te grote tegels kunnen ook niet mooi zijn. Je hebt hiervoor wel de nodige ruimte nodig om ze goed te kunnen plaatsen en ze tot hun recht te laten komen. Dit zijn ook vaak onhandige formaten om te plaatsen. Als je als doe-het-zelver aan de slag wil heb je hier wel een helpende hand bij nodig.

Video: hoe terras plaatsen?

https://www.youtube.com/embed/5UAzeXKYBWo?feature=oembedVideo: hoe plaats je een terras met tegels

Prijs terrastegels laten plaatsen

Soort wandtegelPrijs per m2
Keramische terrastegels€20 – €65
Natuursteen terrastegels€25 – €65
Betonnen terrastegels€15 – €35
Chape, mortelbed, lijm…€40 – €60

Ben je geen handige Harry, of heb je gewoonweg niet de tijd om een terras te plaatsen, schakel dan een aannemer in met de nodige ervaring. De vloerder plaatst in een mum van tijd een prachtig terras.