+31 6 15 66 04 02 info@albochris.nl
Wijnstraat 75 - K33311BT Dordrecht

Gipskarton / Gyproc

Waarom gipskarton of gyproc?

Het materiaal is namelijk eenvoudig te bewerken en te plaatsen. Voor de gyprocwerken worden speciale plafondplaten of wandplaten gebruikt van gipskarton of gipsvezel. Na het plaatsen werkt een vakman het eenvoudig af. Zo is een naadloze afwerking mogelijk, maar ook schilderen, behangen of stukadoren. Ook kun je er daarna schilderijen, foto’s of verlichting eraan ophangen. De belangrijkste voordelen van verbouwingswerken met gyproc:

  • Het materiaal is gemakkelijk te bewerken en te plaatsen.
  • Gyprocplaten zijn licht van gewicht, brandveilig en duurzaam.
  • Uitstekend te combineren met geluids- en thermische isolatie.
  • De platen zijn eenvoudig af te werken.

Voordelen van een gyproc plaatser :

Met een gyproc plaatser ben je verzekerd van een perfect resultaat. De specialist weet bijvoorbeeld precies wat er nodig is en welke methode er geschikt is. Een vals plafond kan bijvoorbeeld op twee verschillende manieren aangebracht worden: afgehangen of vrijdragend.

Wanneer heb je een gyproc plaatser nodig?

Een plaatser heb je nodig wanneer wanden wilt laten afwerken met voorzetwanden, een vals plafond wilt laten aanbrengen of wanneer je een ruimte wilt opdelen met een valse wand. Gyprocwerken vinden vaak plaats in oudere woningen, maar ook in nieuwbouwwoningen om alles netjes af te werken.

Prijs van gyprocwerken

Voor gyprocwerken moet je rekening houden met een gemiddelde prijs van €25,- tot €70,- per vierkante meter. De totaalprijs voor gyprocwerken is afhankelijk van het soort werken dat je laat uitvoeren en de oppervlakgrootte. Hoe groter het oppervlak, hoe hoger de prijs is. Het plaatsen van een vals plafond kost ongeveer €55,- tot €70,- per m² en het plaatsen van een voorzetwand ongeveer €25,- tot €35,- per vierkante meter. Een nieuwe scheidingswand heb je al vanaf €40,- per vierkante meter. Al deze prijzen zijn inclusief de arbeidskosten en materiaalkosten. In de prijstabel vind je alle gemiddelde prijzen.

Prijstabel: wat kosten gyprocwerken?

Soort gyprocwerkenOmschrijvingGemiddelde prijs per m² (incl. plaatsing)*
Gyproc plafondAfgehangen of vrijdragend plafond€55,- tot €70,-
Gyproc scheidingswandEnkele scheidingswand (55mm profielen, 50mm isolatie)€40,- tot €45,-
 Dubbele scheidingswand (2 gyprocplaten)€55,- tot €60,-
Gyproc voorzetwandEnkele voorzetwand (55mm profilene, 50mm isolatie)€25,- tot €30,-
Gyproc voorzetwandDubbele voorzetwand (2 gyprocplaten)€30,- tot €35,-

Toepassing bij plafonds

Gyproc wordt vaak gebruikt voor het plaatsen van een verlaagd of vals plafond. Het resultaat is een strak en egaal verlaagd plafond. Daarnaast is het ideaal om leidingen, ventilatiekanalen en buizen voor elektra in weg te werken. Daarnaast plaatst de specialist er moeiteloos inbouwspots of andere verlichting in.

Afgehangen plafond

Wanneer de plafondplaten rechtstreeks op de bestaande plafonds worden geplaatst, spreken we van afgehangen plafonds. Deze methode is door de stevigheid ook geschikt voor grote overspanningen, omdat het stabiel en sterk is. Nadeel is wel dat de bestaande plafondstructuur waterpas moet zijn. Wanneer dit niet het geval is, moet je gebruik maken van corrigerende profielen. Corrigerende profielen worden dan eerst op de houten balken of het beton geplaatst. Wanneer je ook isolatiemateriaal wilt laten aanbrengen, is dit alleen mogelijk met speciale isolerende gipsplaten of met isolatiemateriaal tussen de houten balken. De voordelen van een afgehangen plafondsysteem:

  • Zeer geschikt voor grote ruimtes.
  • Het plaatsen van een vals plafond gaat snel.
  • Verbetering van de akoestische en thermische isolatie.
gyproc plafond plaatsen Antwerpen

Afgehangen plafond plaatsen: wat is de werkwijze?

Een vakman bevestigt de plafondplaten rechtstreeks op de bovenliggende plafondstructuur. Deze platen van gyproc worden recht of haaks op de houten balken geplaatst. De methode is afhankelijk van de hart-op-hard afstand van de balken. Voor het bevestigen gebruikt een aannemer pluggen, vijzen en schroeven. Na de plaatsing werkt hij alles netjes af met een speciale filler of renovlies. Dan krijg je een mooi strak resultaat zonder zichtbare naden.

Wat is de werkwijze met corrigerende profielensysteem?

Een corrigerend profielensysteem wordt gebruikt wanneer het plafond niet helemaal waterpas is. Dit bestaat uit een metalen profiel dat rechtstreeks op de bovenliggende structuur wordt geplaatst. De aannemer maakt daarna de plafondplaten vast op het profiel. Deze methode is niet hetzelfde als een vrijdragend plafond, want het frame wordt op de bovenliggende structuur vastgemaakt en niet aan de muren.

Vrijdragend plafond

Wanneer een afgehangen plafond niet mogelijk is, bijvoorbeeld doordat het plafond niet waterpas is of wanneer je de plafondhoogte wilt verlagen, is een vrijdragend plafond een goed alternatief. Deze methode is echter alleen geschikt voor een verlaagd plafond in kleine ruimtes. De maximale overspanning is vijf meter, daarna kan het plafond gaan doorzakken door het gewicht.

Wat is de minimale plafondhoogte?

In Vlaanderen houdt men en minimale hoogte aan van vloer naar plafond van 2,5 meter in de woonkamer en de keuken en 2,4 meter voor de slaapkamer en badkamer.

verlaagd plafond Antwerpen

Vrijdragend plafond plaatsen: hoe werkt het?

Voor een vrijdragend verlaagd plafond maakt de aannemer eerst een lichtmetalen frame, dit wordt ook wel metal stud genoemd. De profielen zitten niet vast aan de bovenliggende structuur, maar aan de wanden. De maximale afstand tussen de horizontale en verticale profiellijsten van de metal stud is veertig centimeter. Op het metalen raamwerk worden vervolgens de plafondplaten vastgemaakt.

Wil je ook plafondisolatie laten aanbrengen? Een verstandige keuze! Je voorkomt zo warmteverlies en bovendien werkt het ook uitstekend tegen geluidsoverlast van boven. Het isolatiemateriaal wordt boven het frame aangebracht.

Gyproc plafond in vochtige ruimte?

Voor gyprocwerken voor een badkamer renovatie gebruikt een vakman uit Antwerpen speciale gyprocplaten. Deze zijn groen van kleur, vochtbestendig en watervast. Omdat de badkamer een vochtige ruimte, zijn de standaard gipsplaten niet geschikt.

De groene badkamerplafondplaten worden meestal met profielen op het bestaande plafond aangebracht. Voor de gyprocwerken bepaalt de aannemer uit Antwerpen eerst de plaatsen voor lichtpunten en ook werkt hij alle leidingen en elektra netjes weg.